Zoznam alergénov
(na základe nariadenia EÚ 1169/2011)
1. Obilniny obsahujúce glutén (lepok), konkrétne pšenica obyčajná, raž, jačmeň, ovos, pšenica špalda, cirok alebo ich hybridné odrody, a výrobky z nich okrem:
a, glukózových sirupov na báze pšenice vrátane dextrózy (1);
b, maltodextrínov na báze pšenice (1);
c, glukózových sirupov na báze raže;
d, obilnín použitých pri výrobe alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.
2. Kôrovce a výrobky z kôrovcov.
3. Vajcia a výrobky z vajec.
4. Ryby a výrobky z rýb okrem:
a, rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karoténových prípravkov;
b, rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných ako prostriedky na čírenie piva a vína.
5. Arašidy a výrobky z arašidov.
6. Sójové bôby a výrobky zo sójových bôbov okrem:
a, úplne rafinovaného sójového oleja a tuku (1);
b, zmesí prírodných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa tokoferolu, prírodného D- alfa-tokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu;
c, rastlinných olejov vyrobených z fytosterolov a esterov fytosterolov zo sójových bôbov;
d, rastlinného stanolesteru vyrobeného z rastlinných olejových sterolov zo sójových bôbov.
7. Mlieko a mliečne výrobky (vrátane laktózy) okrem:
a, srvátky použitej na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu;
b, laktitolu.
8, Orechy, konkrétne mandle (Amygdalus communis L.), lieskové oriešky (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu oriešky (Anacardium occidentale), pekanové orechy [Carya illinoinensis (Wangenh.) Koch], brazílske orechy (Bertholletia excelsa), pistáciové oriešky (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich okrem orechov používaných na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.
9, Zeler a výrobky zo zeleru.
10, Horčica a výrobky z horčice.
11, Sezamové semeno a výrobky zo sezamových semien.
12, Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l z hľadiska celkového obsahu SO2, ktoré sa majú počítať pri výrobkoch určených na priamu konzumáciu alebo po obnovení podľa pokynov výrobcov.
13, Vlčí bôb a výrobky z vlčieho bôbu.
14, Mäkkýše a výrobky z mäkkýšov.