Zoznam alergénov

(na základe nariadenia EÚ 1169/2011)

1.   Obilniny obsahujúce glutén (lepok), konkrétne pšenica obyčajná, raž, jačmeň, ovos, pšenica špalda, cirok alebo ich hybridné odrody, a výrobky z nich okrem:

      a, glukózových sirupov na báze pšenice vrátane dextrózy (1);

      b, maltodextrínov na báze pšenice (1);

      c, glukózových sirupov na báze raže;

      d, obilnín použitých pri výrobe alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.

2.   Kôrovce a výrobky z kôrovcov.

3.   Vajcia a výrobky z vajec.

4.   Ryby a výrobky z rýb okrem:

      a, rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karoténových prípravkov;

      b, rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných ako prostriedky na čírenie piva a vína.

5.   Arašidy a výrobky z arašidov.

6.   Sójové bôby a výrobky zo sójových bôbov okrem:

      a, úplne rafinovaného sójového oleja a tuku (1);

      b, zmesí prírodných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa tokoferolu, prírodného D- alfa-tokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu;

      c, rastlinných olejov vyrobených z fytosterolov a esterov fytosterolov zo sójových bôbov;

      d, rastlinného stanolesteru vyrobeného z rastlinných olejových sterolov zo sójových bôbov.

7.   Mlieko a mliečne výrobky (vrátane laktózy) okrem:

      a, srvátky použitej na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu;

      b, laktitolu.

8,   Orechy, konkrétne mandle (Amygdalus communis L.), lieskové oriešky (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu oriešky (Anacardium occidentale), pekanové orechy [Carya illinoinensis (Wangenh.) Koch], brazílske orechy (Bertholletia excelsa), pistáciové oriešky (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich okrem orechov používaných na výrobu alkoholických destilátov vrátane etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.

9,   Zeler a výrobky zo zeleru.

10,   Horčica a výrobky z horčice.

11,   Sezamové semeno a výrobky zo sezamových semien.

12,   Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10 mg/l z hľadiska celkového obsahu SO2, ktoré sa majú počítať pri výrobkoch určených na priamu konzumáciu alebo po obnovení podľa pokynov výrobcov.

13,   Vlčí bôb a výrobky z vlčieho bôbu.

14,   Mäkkýše a výrobky z mäkkýšov.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky